WaterBed story

En av killarna i SID projektet är rullstolsburen och har bäst motorik i sin ena arm. När jag började lära känna honom för snart tre år sedan filmade jag honom då han låg på vattensängen i Himmelriket med sin personal från skolan. Hon lekte en lek där hon räknade till tre och lyfte sedan på rumpan. Killen gjorde likadant och lyckades lyfta lite på höften. Efter några gånger lyfte han rumpan redan på siffran två och skrattade. I projektet har vi pratat mycket om ”tänk om…” för att finna utvecklingsmöjligheter. Den lilla rörelsen skulle väl kunna användas till något?

Vi pratade också om upplevelser som kan kännas med hela kroppen och speciellt med den del av kroppen som inte får så mycket stimuli för en person som sitter i rullstol nämligen rygg, säte och ben. Tänk om man kan använda rörelse i vattensängen till att styra med? Tanken utvecklades mer och mer. Vad ska responsen vara, vad kan kittla nyfikenheten och skapa lust att utforska mer? I vattensängen fanns redan sex bashögtalare som gav vibrationer och lätta puffar mot kroppen då man låg på vattensängen och spelade cd-musik med bastoner. Det var naturligt att tänka vidare kring att styra vibration och puff liksom ljud och göra vattensängen interaktiv.

I november förra året gjorde vi de första testen med barnen. Min kille fick också testa. De första gångerna hände inte så mycket, han tyckte det var roligt når jag satte vattnet i rörelse och han fick uppleva effekten men han rörde sig inte själv. Fjärde gången provade jag att ta lyfta hans fot och släppa ner. Det tyckte han var roligt. Jag tog tag och ”sprang” med hans fötter mot sängen så ljudet och vibrationerna fick fart. Det var riktigt kul och han skrattade så han nästa tappade andan. Jag frågade och han svarade genom sin mimik eller vifta med armen. Han visade också att han ville ha ett annat ljudtema då jag provade olika med honom. Det blev ett samspel där han var med och styrde aktiviteten och via mig fick nya upplevelser. Att ”springa i vattnet” har jag testat med flera barn så som kan ses i videon.

Lone Johansson